Kriterier for gode forbrukslån

Å ta opp et forbrukslån medfører en forpliktelse. Derfor skal man alltid passe på å velge de beste lånene. Et tilbud kan se bra ut ved første øyekast, men vise seg å være det dyreste alternativet. Dette kan også gå den andre veien. Enkelte smålån har høy rente, men de totale kostnadene er likevel overkommelig. Det kan variere hva en regner som det beste lånet. Det som er sikkert er, at et godt lån skal være så rimelig som mulig.

Totale kostnader ved forbrukslån

Å finne det beste forbrukslån krever at du sammenligner flere forskjellige lånetilbud. Banker er lovpålagt å gi deg renteeksempler. Renteeksemplene er satt utfra gjennomsnittskostnaden til en spesifikt lånestørrelse, og nedbetalt på et visst antall måneder eller år. Men, dine renter trenger slettes ikke bli like som i det oppgitte låneeksempelet. Bruk derfor disse opplysningene kun som en rettesnor. Dine kostnader vet du først etter at du mottar tilbudene fra bankene.

Andre ting en bør sammenligne er forskjellige gebyrer. Det kan følge med forskjellige gebyrer i forskjellige banker. Etableringsgebyr og termingebyrer er vanlige. Disse kan variere en del, men bør ikke alltid være utslagsgivende for valget man gjør. I tillegg finnes det banker som er gebyrfrie, som for eksempel Santander Consumer Bank. Her kan man låne opptil kr 70 000 uten å betale etableringsgebyr. Låner du over denne summen, kommer etableringsgebyr i tillegg.

Uansett hva renteeksempler viser, og eventuelle gebyrer, er det de totale kostnadene som er viktige. Disse ser du når banken sender deg svar på søknaden, sammen med eventuelle lånetilbud. Bruk gjerne en lånemegler for å få mange tilbud. Det er også en løsning å søke hos flere banker. Det er kostnadsfritt å søke et forbrukslån. Lånetilbudet er heller ikke forpliktende før du har signert låneavtalen. Selv etter dette har du en angrefrist på 14 dager i henhold til norsk lovgivning.

Kriterier for et godt forbrukslån

Det er flere ting man kan se etter for å finne det beste forbrukslånet. Det kan være hvilke vilkår banken har for å gi deg lånet. Gir banken mulighet for betalingsutsettelse eller betalingsfrie måneder? Har man muligheten til å knytte en låneforsikring opp til forbrukslånet? Her må en nesten selv vurdere hva som er viktig utfra din egen situasjon.

Et godt forbrukslån skal også ha god kundebehandling. Det være seg fra søknaden sendes inn og til lånet er fullt nedbetalt. En bank med god kundebehandling har en rask og sikker behandlingstid. Det vil si at det går raskt å få svar på søknaden, og at pengene kommer fort på konto. Normalt tar det rundt 1-3 dager for et lån å bli utbetalt. Banken bør også ha sikre rutiner for identifisering, og helst muligheten for elektronisk signering. Bruk av BankID gir både deg og banken trygghet. Banken får via BankID bekreftet din identitet. Samtidig er du sikret at ingen kan ta opp et lån i ditt navn, uten samtykke. Bruk av elektronisk signering av lånesøknad og låneavtale gir også en rask behandlingstid.  

Hva kan du gjøre selv for det beste lånet

Når du søker banken om et forbrukslån vil banken kredittsjekke deg. Du kan på forhånd sjekke deg selv hos et kredittopplysningsfirma. Kommer du litt dårlig ut kan du forsøke forbedre kredittscoren. Det kan du blant annet gjøre ved å kvitte deg med annen dyr gjeld, som for eksempel kredittkort-gjeld. En god kredittscore tilsier en god rente.

I tillegg kan du ta en titt på de forskjellige bankenes gebyrpraksis. Banker tar forskjellige gebyrer på forskjellige typer faktura. E-faktura er normalt kostnadsfritt, og vil være det beste valget.

Forbrukslån med en medlåner

Forbrukslån er usikrede lån, og renten bestemmes utfra din kreditscore. Har du ikke mulighet til å bedre egen kredittscore kan en medlåner være løsningen. Det vil si at du låner sammen med noen. Begge vil da bli kredittsjekket. Kredittscore vil da bli satt utfra begge søkerne. Normalt sett vil dette gi en bedre kredittscore enn om du søker alene, og dermed et bedre rentetilbud.

Husk at en medlåner er også juridisk ansvarlig for forbrukslånet. Det vil si at medlåneren også har ansvaret for at terminbeløpene blir betalt (til forskjell for hva en kausjonist har). Medlåneren får også skattefordelene, og har krav på skattefradrag for betalte utgifter i forbindelse med lånet. Skattefradraget er for tiden 27% for betalte gjeldsrenter.