Tips til kjøp av ny bil

Skal du kjøpe deg ny bil? Det er ikke nødvendigvis noen dårlig idé, dersom man er forberedt på et relativt stort verditap de første årene. Samtidig er det viktig at man får bilen til en god pris, selv om de fleste nybilselgere nå selger biler til faste nettopriser. Allikevel er det mulig å forhandle der, dersom du gjør det på riktig måte. Samtidig er det viktig å være selektiv når man skal kjøpe seg ny bil. For man kan spare flere hundre tusen kroner på å velge et annet merke der forskjellene ikke er store.

Første steg – hvilken bil, i hvilken prisklasse?

De fleste av oss har sitt favorittmerke som man absolutt må ha. Men når vi nå skriver 2016 – er det nødvendigvis å velge et av de merkene som tradisjonelt sett har vært de beste og dyreste? Nei, mener ekspertene. Du kan spare hundretusener av kroner på å velge et av de «mindre kjente» merkene, som allikevel har moderne teknologi og topp utstyr og sikkerhet. Her bør du heller se etter hva som er behovene dine, og finne et merke og en modell som matcher med det. Husk at farge og form på bilen ikke bør være førstevalg når du skal kjøpe deg ny bil!

Andre steg – sammenlign priser

Selv om det kanskje ikke er mulig å prute på prisen når man kjøper ny bil, så finnes det andre måter å forhandle seg til en god pris på. Dette blir langt enklere dersom du kontakter ulike forhandlere av samme bil. Bor du et sted der avstanden mellom slike forhandlere nødvendigvis ikke er så stor, eller at du kan kontakte ulike forhandlere om ulike modeller, så kan det være lettere å få en bedre pris. Da kan du bruke klassikeren at «men den koster kun XXX hos konkurrenten din…» og ende opp med et bedre tilbud.

Har du bil fra før av, så bør du også vurdere om du skal levere denne i innbytte (dersom mulig) eller selge den selv. Ofte vil man tjene mer på å selge den selv, men for mange vil det være enkelt og greit å bare kvitte seg med bilen der og da.

Tredje steg – trenger du alt av ekstrautstyr?

Samtidig som du kjøper deg ny bil, så har du muligheten til å velge og vrake i ekstrautstyr. Sportsseter, servicepakker, xenonlys og så videre. Trenger du alt dette? Og hva med vinterdekk, garanti, forsikringer og så videre? Dette er også ekstremt viktig å tenke på når man kjøper seg ny bil, som spesielt er dyre å forsikre. Sikrer man seg en god deal her gjennom forhandleren så kan det være mye penger spart. Sjekk også servicevilkår – hva inkluderer egentlig denne nybilgarantien?

Til sist gjelder det å prøvekjøre bilen skikkelig før man bestemmer seg for å kjøpe den. Det er den eneste måten å avgjøre om man virkelig kommer til å trives med denne bilen på eller ikke, for selv om den ser fin ut fra utsiden, så kommer man jo til å tilbringe mest tid på innsiden.